Korzystając z chwili przerwy, postanowiłam stworzyć dziś jakiś sensowny post i padło na temat włosów. Od jakiegoś czasu mam z nimi problem - wypadają, są łamliwe i przesuszone. Mam długie włosy - sięgające do talii i dość grube, dlatego chciałabym, aby prezentowały się ładnie ;)
Od jakiegoś czas postanowiłam przyjrzeć się ich pielęgnacji. Może zacznę od kosmetyków:
1. Szampony:
Używam trzech na zmianę: Nivei -, streatch and easy', Elseve 'Total repair' i z czarnej rzepy firmy Joanna. Najbardziej lubię wosy po Elseve - są miękkie, gładkie i lśniące.
Odżywka:
Jak na razie mam tylko jedną z Nivei, przeciw plątaniu się włosów. No niestety to urok długich włosów , że mają skłonności do plątania, a ta odżyka pomaga je ładnie rozczesać, lubię ją ;) Stosuję po każdym myciu włosów.
Olejki
Z Avonu. Nakładam na końcówki włosów po każdym myciu, dzięki czemu nie sa porozdwajane, ładnie się błyszczą.
Maska do włosów
O tej masce pisałam
tutaj. Stosuję ją już jakiś czas, przeważnie raz w tygodniu. Powinno się częściej, ale oczywiście brak czasu jako wymówka na wszystko. Jednak chyba poszukam czasu na częstsze stosowanie, bo widać poprawę w stanie moich włosków, bo jej użyciu. Są bardzo miękkie i błyszczące, a także nie wyglądają na totalnie przesuszone.
Dbam o włoski, także od wewnątrz:
Herbatki:
Piję codziennie kubek herbatki z pokrzywy i kubek skrzypu. Polubiłam ich smak. Super jest to, że działają na włoski, jednocześnie zapobiegając zatrzymaniu wody w organizmie, z czym mam problem.
Suplementy:
Od miesiąca stosuje suplement ,Merz special'. Bierze się go dwa razy dziennie ( co jest jego wadą). Na razie biorę go za krótko, żeby oceniać jego działanie, ale mogę powiedziećna przykładzie mojej mamy, która miała straszne problemy z wypadaniem włosów, że działa. Jak to będzie u mnie napiszę za jakiś czas;)
Zastanawiałam się także jakie jedzonko jest dobre dla włosków. Oto co znalazłam:
Cystyna - Wpływa na porost
włosów; jej niedobór powoduje utratę połysku.
Znajdziesz ją w: Produktach
zbożowych, zarodkach pszennych, otrębach pszennych, płatkach
owsianych, żółtkach jaj.
Cynk - Uaktywnia metabolizm
białek potrzebnych do budowy włosów, wpływa na proces
keratynizacji włosów, poprawia ukrwienie skóry; jego brak
powoduje osłabienie, zahamowanie wzrostu, przerzedzenie włosów, a
w skrajnych przypadkach nawet wyłysienie. Gdzie
je znajdziesz: Produkty pełno zbożowe, pszenica, żyto,
jęczmień, gryka, ryż, kasze, pestki dyni, ziarna słonecznika,
ziarna sezamu, kokos, migdały, orzechy włoskie, orzechy nerkowca,
kukurydza, soczewica, groszek, fasola mung, żółty ser, jajka,
grzyby, chude mięso, drób, ostrygi.
Kwas foliowy - Zapobiega
powstawaniu niedokrwistości.
Gdzie
je znajdziesz: Fasola,
orzechy, soczewica, pomarańcze, produkty pełno-pszenne, wątróbka,
buraki, brokuły, brukselka, szpinak.
Magnez - Jest
potrzebny do syntezy białek.
Gdzie
je znajdziesz: Pestki
dyni, groszek, fasola, soczewica, brokuły, kabaczki, pomidory,
kapusta, brukselka, sałata, kalafior, marchew, kukurydza, seler,
cebula, grzyby, proso, jęczmień, żyto, owies, pszenica, kakao,
koper, natka pietruszki, buraki, migdały, soja, kasza gryczana,
orzechy, ziarna słonecznika, jabłko ze skórką, melon, kiwi,
morele, brzoskwinie, grejpfruty, kokos, czekolada.
Miedź - Wzmacnia
wytrzymałość i sprężystość włosów. Niedobór prowadzi do
osłabienia i odbarwienia włosów, a nawet do zmian strukturalnych
we włosach.
Gdzie
je znajdziesz: Fasola,
groch, kasze, makarony, mięso, orzechy, produkty zbożowe, ryby,
wątróbki zwierzęce.
Nienasycone kwasy tłuszczowe -
Są dla organizmów źródłem energii. Ich niedobór sprawia że
włosy stają się matowe, może też prowadzić do łysienia.
Gdzie
je znajdziesz: NNKT z
rodziny omega-6 - rośliny liściaste, siemię lniane. NNKT z
rodziny omega-3 - ryby morskie, tran.
Wapń -
Jest składnikiem budulcowym włosów.
Gdzie
go znajdziesz: Mleko i
produkty mleczne, jajka, mięso.
Witamina A - Zapobiega
wysuszaniu i rogowaceniu nabłonka, wspomaga zdolności
regeneracyjne komórek. Gdzie ją znajdziesz: Masło, mleko, jajka,
sery, marchew, pomidory, wątróbka, tłuszcz i olej rybny.
B1 – wpływa
na funkcjonowanie włókien nerwowych i gospodarkę wodną ustroju.
B2 – jest niezbędna do prawidłowego przebiegu reakcji utleniania
i redukcji. B6 –
niezbędna do prawidłowej przemiany i gospodarki białek. B12
– bierze udział w procesach
krwiotwórczych i syntezie kwasów nukleinowych.
Gdzie
je znajdziesz: Awokado,
banany, brokuły, brukselka, daktyle, drożdże, drób, groch,
jogurt, kalafior, kapusta, kefir, migdały, mięso, mleko, orzeszki
piniowe, owies, pełne nasiona zbóż, ryby, rzepa, seler naciowy,
ser biały, soja, suche nasiona strączkowe, szpinak, wieprzowina,
ziarna słonecznika, ziemniaki.
Witamina H (biotyna) -
Bierze udział w przemianie białek. Jej niedobór wywołuje m.in.
łojotok i wypadanie włosów.
Gdzie
ją znajdziesz:
Drożdże, kalafior, mąka sojowa, mleko, niełuskany ryż, owoce,
orzechy, podroby, żółtka jaj.
Żelazo - Niezbędne do
prawidłowej budowy i właściwego tempa wzrostu włosów. Niedobór
może być powodem łysienia.
Gdzie
je znajdziesz: Czerwone
mięso, podroby, wędliny, daktyle, orzechy, pszenica, żyto, płatki
śniadaniowe, pestki dyni, sezam, ziarna słonecznika, szpinak,
brokuły, morele, jajka, soja, fasola mung, groszek, kukurydza,
natka pietruszki, ostrygi, krewetki, oliwki, awokado.
Jak widzimy dieta na zdrowe włosy powinna być przede wszystki różnorodna. Nawet najmniejsze niedobory odbijają sie negatywnie na ich wyglądzie.
A na koniec mam dla Was dzisiejszy obiadek w zastawie, która dostałam w ramach jutrzejszych imienin ;)
potrawka z kurczaka + kawa z mlekiem ;)
Wracam do nauki ;) Dziękuję za wsparcie;* Z nastrojem już lepiej i już wiem, co było powodem ostatniego załamania: okres i wahania nastroju;p Na szczęście juz lepiej ;)
Do jutra;*