Domowy chleb paprykowy
(składniki na keksówkę)
2 szklanki mąki orkiszowej
3łyżki siemienia lnianego SANTE
2łyżeczki ostrej papryki w proszku( ilość uzależniona od gustu)
papryka czerwona świeża
100g drożdży
2łyżki cukru
szklanka gorącej wody
3łyżki oliwy
sól
sezam do posypania
Zaczyn:
Drożdże, 2 łyżki mąki i cukier zalewamy 100ml gorącej wody, mieszamy do połączenia i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.(ok15-20min)
W tym czasie do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy siemię, paprykę w proszku i paprykę świeżą pokrojoną w drobną kostkę. Gdy zaczyn już wyrośnie, dodajemy go do mąki i łączymy, delikatnie mieszając. Następnie powoli dodajemy resztę wody i oliwę. Ciasto nie może być zbyt rzadkie. Zagniatamy dokładnie. Sekret drożdżowych wypieków polega na tym, iż potrzebują dobrego wyrobienia, także zagniatamy, zagniatamy i jeszcze raz zagniatamy. Następnie przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok 2h w ciepłym miejscu, aby sobie rosło.
Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180stopni. Ciasto przekładamy do foremki i pozostawiamy jeszcze na 10minut. Posypujemy sezamem i wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy ok 1,5h ( czas uzależniony od piekarnika).
Gotowe ;)
Wygląda ciekawie, muszę spróbować:-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowy chlebek, właśnie wyrasta sobie w kuchni :)
OdpowiedzUsuńChlebek wygląda ciekawie. W smaku też pewnie bardzo fajnie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
zrobię!
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowy chleb. Skorzystam z twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńale super ! :D
OdpowiedzUsuń