Komosa ryżowa jest powszechnie ceniona ze względu na swoje unikalne właściwości:
- Jest źródłem białka;
- Zawiera żelazo, magnez, potas, cynk, fosfor;
- Jest źródłem witamin z grupy B: kwasu foliowego, Wit. B1 i B2;
- Jest źródłem błonnika pokarmowego. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spozywanie 20-40g błonnika pokarmowego dziennie.
Quinoa – smaczna, sycąca i pożywna- jest podstawą wielu inspiracji kulinarnych i znajduje zastosowanie jako:
- Komponent zup i dań jednogarnkowych;
- Zamiennik ziemniaków, ryżu, kaszy, makaronu.
- Podstawa
2. ZARODKI PSZENNE
Otrzymuje się z dolnej części ziarna pszenicy. W procesie oczyszczania ziarna do produkcji białej mąki zarodki wraz z otrębami są odrzucane, co powoduje, że biała mąka jest pozbawiona najwartościowszych składników.
Zarodki pszenne wyróżniają się spośród wszystkich produktów zbożowych wyjątkowo wysokim poziomem białka, witamin z grupy B oraz witaminy E (zwanej witaminą młodości), soli mineralnych - czyli składników żywnościowych odgrywających zasadniczą rolę w racjonalnym żywieniu człowieka.
3. MLEKO SOJOWE
4. PESTKI DYNII
Są kaloryczne, ale i zdrowe. Zawierająwiele witamin (w tym witaminy B1, B2, B3 i B9) oraz takich mikroelementówjak mangan, magnez, fosfor, cynk czy żelazo. Są prawdziwymi kapsułkami zdrowia i urody. Co to takiego? Oczywiście pestki dyni! Właściwości tych pestek to także zasługa fitosterolom, który bywa wykorzystywany w leczeniu chorób prostaty i profilaktyce przeciwmiażdżycowej. Pestki dyni to także skarbnica cynku - niezwykle pomocnego w leczeniu skóry ze skłonnościami do trądziku, włosów ze skłonnościami do wypadania, czy paznokciami ze skłonnością do łamania się. Krótko mówiąc, pestki z dyni wzmacniają nasz organizm i przyczyniają się do tego, że wyglądamy pięknie i zdrowo.
5. TOFU
Tofu jest również źródłem wapnia, a także innych soli mineralnych i witamin: soli żelaza, fosforu, potasu, sodu, witamin z grupy B, choliny i witaminy E.
6. KASZA GRYCZANA
Otrzymuje sie z gryki, zawiera dużo błonnika roślinnego, kwasu foliowego, magnezu, potasu, fosforu, cynku. Nie zawiera glutenu. Wpływa silnie rozgrzewająco, oddziałuję głównie na serce, przeciwdziała śluzowi, polecana głównie do jedzenia w zimne dni.
A na koniec mam dla Was jeszcze moje dzisiejsze śniadanko:
I uciekam do nauki ;)
co to maz na śniadanko ? jejecznica z jakimś miesem ? ciekawe jeszcze nie próbowałam ;d
OdpowiedzUsuństudiuje pedagogike wczesnoszkolna i przedszkolną :)
to wedlinka wyrobu mojej mamy;)
UsuńJakieś kolorowe zawirowanie widzę na patelni:) Zdradź co tam ukrywasz:)
OdpowiedzUsuńjest to jajecznica z pieczonym schabem, cebula i szczypiorkiem;)
UsuńWłaśnie zdałam sobie sprawę z tego, że 1/3 z tych rzeczy nigdy nie jadłam :P
OdpowiedzUsuńChodzi o tofu i quinoę.
Nigdy nie jadlam tofu. Zawsze sie zastanawiam jak ono smakuje, chyba czas spróbować :)
OdpowiedzUsuńMi tofu nie smakuje ale spróbuj może Tobie przypadnie do gustu:)
Usuńjajecznica wygląda bosko aż mi ślinka cieknie a jestem po śniadaniu:)
OdpowiedzUsuńMuszę kupić tą komosę ryżową i popróbować ją ze śniadaniami :)
OdpowiedzUsuńA gdzie kupić taką kaszę quinoa? Pewnie w jakimś sklepie ze zdrową żywnością ;) jestem strasznie ciekawa Twoich efektów po diecie ;)
OdpowiedzUsuńja kupiłam w osiedlowych delikatesach;)
Usuńśniadanko wygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Fit
______________________
www.fashionbyfit.blogspot.com