czwartek, 14 lutego 2013

Jak zmieniła się moja dieta? Słów kilka o awokado.

 Witam;)

   Mówiłam, że napiszę, jak się pozbieram. Nie wiem, czy to już nastąpiło. Poniedziałek i wtorek było spokojnie, a wczoraj  i dziś nagle rzuciłam się na słodycze... Jesat mi ciężko, ale nie poddaję się. Wiem, że muszę uporać się z kłębującymi sie emocjami, wiem, że to wszystko leży gdzieś głębiej, wiem, że potrzeba czasu, wiem, ale nie umiem być tak silna, jak bym chciała.
Przytyłam. Miałam już 58,6kg, a teraz znów 60,8. Tyle pracy poszło na marnę. Eh...

   Jednak dziś nie o tym, chciałam pisać. Wymyśliłam sobie, że stworzę cykl notek o zmianie jaka nastąpiła w mojej diecie. Konkretnie mam na myśli produkty, które odkryłam dzięki zmianie sposobu odżywiania. Przed podjęciem decyzji o całkowitej zmianie trybu życia, odżywiałam się pseudozdrowo. Miałam ściśle ograniczone produkty, które jadłam i ich się trzymałam. Moja dieta była bardzo monotonna i składała się głównie z nabiału. W końcu nastąpił przełom i czas zmian.
 Teraz jem dużo bardziej zdrowo, nie unikam produktów, których wcześniej się bałam ze względu na mity twkiące w podświadomości. Nie unikam już zdrowych tłuszczy, złożonych węglowodanów, pełnowartościowego białka. Ciąglę próbuje czegoś nowego, odkrywam nowe smaki. Będę się nimi tutaj dzielić. Dziś chciałam napisać o awokado.
    
Źródła energii
W jednym awokado (140g)
   To dziwne, że odkryłam jego smak dopiero w wieku 20. lat. Wcześniej unikałam go, bo bardzo tłusty, bo bez smaku, bo co niby z niego zrobić?

Zacznijmy od wartości odżywczych:

W 100gw 1 sztuce (140g)
  • Energia 224kcal
  • Białko 2,8g
  • Tłuszcz 21.4g
  • Węglowodany10.4g
  • Błonnik 4.6g

   Jak widzimy to dość kaloryczny owoc, ale nie ma powodu, żeby wykluczać go z diety. Zawiera zdrowe tłuszcze. Badania wykazały, że w nim znajduje się 54% włókien, które przyczyniają się do bardzo szybkiego spalania tłuszczu. Awokado często nazywa się owocem alfabetu, ponieważ zawiera w sobie prawie wszystkie rodzaje witamin: A, C, E, K i witaminy z grupy B6. 

Co zrobić z awokado?
   Awokado pasuje do wielu dań. Idealnie skomponuje się z mozzarellą i pomidorem, tworząc pyszną sałatkę. W towarzystwie banana i migdałów stworzy smaczny koktajl. Podczas śniadania wystąpi z jajkami, pod postacią jajecznicy, czy omletów. Nie zapominajmy także o pastacch: awokado świetnie nadaje się do różnych past do pieczywa, tym samym zastępuje masło. Możliwości jest wiele. Także zachęcam do eksperymentowania ;)

Jak przechowywać?
  W sklepach przeważnie znajdziemy awokado, które jeszcze nie jest w pełni dojrzałe. Dlatego przechowujemy je w temperaturze pokojowej do czasu, aż zmięknie. Potem trzymamy je w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku. 

  Cóż więcej można powiedzieć: jedzmy awokado, szczególnie teraz, gdy jest na nie sezon ;) Smacznego ;)

3 komentarze:

  1. Ja wczoraj zaliczyłam tak wielkie, niekontrolowane obżarstwo, że do teraz mi źle...
    Zwalmy winę na niekorzystny biometr :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Te mnie dopada takie obarstwo czasami:(

    OdpowiedzUsuń