sobota, 23 marca 2013

Babeczki jaglane na miły weekend

  Kasza jaglana jest w mojej kuchni od niedawna. Do tej pory jednak gościła pod postacią kaszki gotowanej na mleku i jakimiś słodkimi dodatkami. Dziś awangardowo:

Babeczki jaglano-jabkowe:

Suche:
100g mąki pełnoziarnistej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu

Mokre:
150 ml jogurtu naturalnego
jajko
2 jabłka

Gotujemy kaszę według instrukcji dołączonej do opakowania. Ja ugotowałam ją na wodzie, jednak jeśli ktoś chce może ugotować na mleku. Po ugotowaniu odstawiamy ją do wystygnięcia. 
W tym czasie w osobnej miseczce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i siemię lniane. 
Obieramy jabłka i ścieramy je na tarce o dużych oczkach. 
Składniki suche mieszamy z jogurtem i jajkiem, dodajemy stare jabłka i dokladnie mieszamy. Następnie dodajemy kaszę i mieszamy do połączenia się składników. 
Nagrzewamy piekarnik do 180stopni. Przekładamy masę do foremek na muffinki. Pieczemy ok. 30minut. 



Słów kilka o kaszy jaglanej:

Kasza jaglana jest źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B6) oraz niacyny, składników mineralnych: magnezu, żelaza, fosforu, cynku oraz miedzi. Kasza jest również źródłem białka oraz błonnika pokarmowego. Z uwagi na to, iż jest lekkostrawna  nadaje się do spożywania również przez ludzi cierpiących na zaburzenia przewodu pokarmowego, stosujących dietę lekkostrawną. Kaszę można podawać do dań mięsnych i bezmięsnych jako zdrowy zamiennik ziemniaków czy ryżu. Doskonale komponuje się również z owacami oraz stanowi ciekawe urozmaicenie sałatek warzywnych.  

6 komentarzy: