sobota, 9 marca 2013

Żytnie placuszki z jabłkami

  Jako, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, przykładam do niego ostatnio dużą uwagę. Staram się, aby było zdrowe i smaczne. I tak mam dla Was dziś kolejną propozycję na zdrowe śniadanko:

Placuszki otrębowe z jabłkami ( porcja na 4 placuszki)



3 łyżki otrębów żytnich Sante klik
pół dużego jabłka
100ml kefiru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
jajko

Rozgrzewamy patelnie. W tym czasie obieramy jabłko i ścieramy je na tarce o średnich oczkach. Przekładamy do miski, dodajemy otręby, proszek do pieczenia, kefir i jajko. Mieszamy dokładnie. Smażymy na rozgrzanym teflonie ok. 5 minut. 

Placuszki mimo, że są bez cukru, dzięki jabłku są słodkie, a kefir sprawia, że są wilgotne i delikatne;) Gorąco polecam ;)

Ostatnio prezentowałam otręby owsiane, a dziś chciałam przedstawić w skrócie właściwości otrębów żytnich:

Otręby żytnie  to naturalny produkt otrzymywany podczas przemiału ziarna żyta dodatkowo prażony w celu podniesienia jego walorów smakowych i odżywczych. Za walory odżywcze odpowiada m.in.. Błonnik pokarmowy, którego otręby żytnie są bogatym źródłem.

Otręby żytnie Sante są źródłem  cennych składników odżywczych jak:  błonnik pokarmowy, białko czy weglowadany oraz składników mineralnych: potasu, fosforu, magnezu, żelaza i cynku.  Otrębami możemy posypywać zupy, chleb z masłem, surówki, sałatki. Możemy używać ich jako składnik panierki. Są doskonałym dodatkiem do jogurtów, kefirów i mleka.


 Na koniec przypominam o Loterii Sante, o której możecie poczytać tutaj
Zapraszam też na profil Sante na FB, gdzie znajdziecie wiele ciekawych porad i przepisów   klik

1 komentarz:

  1. jeszcze nie jadłam takich placuszków - jutro na śniadanie spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń