Składniki:
Zaczyn:
- 30g drożdży piekarskich ( ja użyłam świeżych, nie przepadam za tymi instant)
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
- łyżka cukru ( ja użyłam trzcinowego)
- 2 łyżki mleka
Ciasto główne:
- 250g mąki
- 150ml mleka ( tutaj ciężko dokładnie określić ilość, bo to zależy od konsystencji ciasta)
- jajko
- łyżka roztopionego masła
- opcjonalnie: rodzynki, żurawina bądź jakieś inne dodatki
Gdy zaczyn już wyrośnie dodajemy go do mąki. Następnie wbijamy jajko, dodajemy masło, bakalie i mleko. Wyrabiamy ciasto, tak aby ładnie odchodziło od rąk. Im dłużej tym lepiej, wtedy ciasto będzie lepiej wyrośnięte. Pozostawiamy wyrobione ciasto w ciepłym miejscu na ok. 2h, aż podwoi swoją objętość.
Następnie formujemy bułeczki, układamy je na ściereczce i pozostawiamy na 10 minut, do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie w dużym garczku gotujemy wodę. Gdy już wyrosną parujemy je na durszlaku, nad gotującą wodą ok. 10 minut.
Gotowe bułeczki polewamy: jogurtem, powidłami, bądź czymś na co mamy ochotę ;)
Smacznego ;)
Mi wyszło 7 bułeczek ;) Na zdjęciu już gotowe z dżemem malinowym ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz