Placuszk otrębowo-oscypkowe
50 g oscypka
2łyżk mąki pszennej pełnoziarnistej
jajko
pół łyżeczki proszeku do pieczenia
Rozgrzewamy patelnię teflonową. Na tarce o grubych oczkach ścieramy oscypek, dodajemy do niego mąkę, otręby i proszek do pieczenia. Mieszamy, wbijamy jajko i ponownie mieszamy składniki do połączenia. Wykładamy masę na rozgrzany teflon i smażymy ok 4-5minut.
Otręby pszenne to produkt, który powstaje z przemiału ziaren pszenicy. Jeszcze niedawno w procesie mielenia oddzielano je, nie biorąc ich w ogóle pod uwagę w kontekście wzbogacenia codziennej diety. Wpółcześnie stanowią ważny element zdrowej diety i są dodawana m.in. do pieczywa, płatków czy musli.
Uwielbiam oscypki.
OdpowiedzUsuńJa mam tyle budek z oscypkami zawsze po drodze, gdzie bym się nie ruszyła, że już mi się przejadły i częściej niż raz w miesiącu ich nie kupuję ;)
OdpowiedzUsuńKocham oscypki! Przepis wydaje się być pyszny, ja dorzuciłabym jeszcze trochę dżemu żurawinowego ;)
OdpowiedzUsuńJa oscypki uwielbiam
OdpowiedzUsuńoscypki bardzo lubię :) szczególnie te nie oszukane :)
OdpowiedzUsuńZawsze nie lubiłam smaku oscypka, ale odkąd jestem na diecie zaczął mi smakować :)
OdpowiedzUsuńmmmm bardzo lubię oscypka ale takiego prawdziwego jedzonego w górach prosto z wędzarni albo prosto z grilla ;d
OdpowiedzUsuńuwielbiam oscypki pychotka:)
OdpowiedzUsuń