poniedziałek, 25 marca 2013

Rozgrzewająca potrawka z soczewicą

 Aż się nie chce wierzyć, że to już wiosna... Jest potwornie zimno, dawno tak nie przemarzłam jak dziś. Dlatego po przyjściu do domu, postanowiłam przygotować coś rozgrzewającego i sycącego.

Rozgrzewająca potrawka z soczewicą



pierś kurczaka
200g pieczarek
bulion warzywny (lub drobiowy) 
sól
pieprz
imbir

Soczewicę przygotowujemy według instrukcji dołączonej do opakowania. W tym czasie kroimy pierś kurczaka w małą kostkę, a pieczarki w półplasterki. Wrzucamy na patelnię, podlewamy bulionem, przyprawiamy solą, pieprzem i startym imbirem. Dusimy ok. 15 minut. Gdy soczewica będzie już miękka, dodajemy ją do mięsa i pieczarek i całość dusimy jeszcze ok. 5-7minut. Ważne, abyśmy cały czas pilnowali patelni i podlewali bulionem duszące się mięso. Jeśli chodzi o bulion, to można użyć gotowego, jednak polecam przygotowanie wlasnego wywaru, jest dużo zdrowszy i smaczniejszy;)
Na koniec potrawę dekorujemy świeżą natką pietruszki. 
Ja zjadłam w takiej postaci, ale jeśli ktoś chce może zjeść ją z ryżem lub kaszą ;) Smacznego;)


Słów kilka o soczewicy zielonej:

Soczewica jest jedną z najstarszych uprawianych roślin oraz jedną ze zdrowszych. Największym konsumentem soczewicy są Indie gdzie produkuje się ponad 50 jej rodzajów. Obecnie uprawiana jest głównie w Indiach, Bangladeszu i Turcji, ale największym producentem i eksporterem jest Kanada.

8 komentarzy:

  1. High five! Też się rozgrzałam dziś soczewicą! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę w końcu się skusić i spróbować jakiegoś dania z soczewicą:)

    OdpowiedzUsuń
  3. To bardzo zdrowa i na pewno smaczna propozycja :) Mam tę soczewicę, więc czas coś z niej wykombinować.

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawe :)

    Pozdrawiam,
    Fit
    __________________________
    www.fashionbyfit.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. swego czasu na naszym stole często gościła zupa z soczewicy i od tego czasu przejadłam się nią, ale muszę w końcu się przełamać.

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię soczewicę - jest taka praktyczna:-)A potrawa całkiem w moim stylu, szybko i zdrowo;)

    OdpowiedzUsuń
  7. przyznam się, że nigdy w życiu nie jadłam soczewicy :) czas najwyższy spróbować, szczególnie, że Twoja kulinarna propozycja wygląda niesamowicie smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Widziałam dzisiaj tyle przepisów z soczewicą, że muszę się w nią jutro zaopatrzyć. Tym bardziej, że jest świetnym źródłem białka, a to mi się przyda ;)

    OdpowiedzUsuń