sobota, 13 kwietnia 2013

Kus-kus na mleku z awokado, orzechami włoskimi i twarogiem

  Dawno nie było żadnego przepisu to dziś mam dla Was kolejną propozycję śniadaniową:


 Kus-kus na mleku z awokado, orzechami włoskimi i twarogiem



200ml mleka
30g awokado
orzechy włoskie
twaróg

Mleczko gotujemy. Do miseczki wsypujemy kaszkę i zalewamy wrzącym mlekiem. Zostawiamy na 20minut. Następnie dodajemy do tego pokrojone w kostkę awokado, orzechy włoskie i twaróg. Gotowe;) Zdrowe i pyszne;)


I kilka słów o kaszce:
Zaletą kaszy kuskus są jej walory żywieniowe: łatwość przyswajania przez organizm. Występujące w niej węglowodany są dobrym źródłem energii. Charakteryzuje się bardzo niewielką ilością tłuszczu. Jest źródłem białka i błonnika, niacyny oraz fosforu. Kasza Kuskus jest lekka i sycąca. Polecana do potraw spożywanych podczas upalnych dni. Przygotowuje się z niej sałatki, stosuje jako dodatek do mięs, używa do wzbogacania wypieków kulinarnych. Zastępuje ryż, makaron lub ziemniaki.


6 komentarzy:

  1. wystarczą tylko 3 łyżki ? muszę spróbować, koniecznie ;d ostatnio miałam kaszkową fazę, a kuskusu jeszcze nigdy nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja mam w domu dość duże łyżki, także u mnie wystaryczyło;) ale oczywiście można więcej;)

      Usuń
  2. Uwielbiam awokado, ale takiego zestawu jeszcze nie próbowałam :) Zastanawiam się jak smakuje takie połączenie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam całą paczkę kuskusa w domu, będę musiała wypróbować przepis! Nie wpadłabym na to, że można ją zalać mlekiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze nigdy nie znalazłam dobrego przepisu na awokado, tzn. tak, aby mi smakowało. MOŻE TO WRESZCIE TEN :D.

    OdpowiedzUsuń