Kus-kus w sałatce, czyli pomysł na lunchbox
udko kurczaka ( upieczone)
ogórek zielony
40g fety
słonecznik
sól
pieprz
Gotujemy wodę. Kaszkę wsypujemy do miski i zalewamy wrzącą wodą(ok. 200ml). Przykrywamy talerzem i pozostawiamy na ok. 8-10minut. W tym czasie kroimy mięso kurczaka, ogórka i fetę w kostkę. Na patelni prażymy ziarna słonecznika. Gdy kaszka wchłonię wodę, czyli będzie już gotowa, przesypujemy ją do reszty składników i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku. Posypujemy uprażonym słonecznikiem. Gotowe ;)
Kilka słów o kus-kusie
Zaletą kaszy kuskus są jej walory żywieniowe: łatwość przyswajania przez organizm. Występujące w niej węglowodany są dobrym źródłem energii. Charakteryzuje się bardzo niewielką ilością tłuszczu. Jest źródłem białka i błonnika, niacyny oraz fosforu. Kasza Kuskus jest lekka i sycąca. Polecana do potraw spożywanych podczas upalnych dni. Przygotowuje się z niej sałatki, stosuje jako dodatek do mięs, używa do wzbogacania wypieków kulinarnych. Zastępuje ryż, makaron lub ziemniaki.
Ja bym udko zastąpiła mięskiem z piersi kurczaka, ale pomysł na sałatkę super:)
OdpowiedzUsuńKurczak.... Lekko zaczyna mi sie brzydnac, tymbardziej zimny. Ale cala resztę bardzo chetnie zjadlabym :)
OdpowiedzUsuńja zazwyczaj biorę ze sobą kanapki, a jak już potrzebuję konretniejszego obiadu to owsianka <3
OdpowiedzUsuńKurcze ta kasza kus kus... chyba muszę w końcu się przekonać ;) i używac czesciej... :P
OdpowiedzUsuńCoś poważnego stało się z kolanami?
OdpowiedzUsuń