środa, 17 kwietnia 2013

Kus-kus w sałatce, czyli pomysł na lunchbox

   Zapewne już wiecie, że jestem fanką lunchboxów. To zdrowa alternatywa dla obiadków, które jemy gdzieś na mieście. Nie dość, że oszczędzamy pieniądze ( bo przygotowanie domowego lunchoxa jest dużo tańsze niż obiad na mieście) to jeszcze zyskujemy zdrowe i pożywne danie, pełne witamin i niezbędnych składników odżywczych. A i kolejny plus: przygotowanie tej sałatki zajęło mi dokładnie 17minut ;)

Kus-kus w sałatce, czyli pomysł na lunchbox



udko kurczaka ( upieczone)
ogórek zielony
40g fety
słonecznik
sól
pieprz

Gotujemy wodę. Kaszkę wsypujemy do miski i zalewamy wrzącą wodą(ok. 200ml). Przykrywamy talerzem i pozostawiamy na ok. 8-10minut. W tym czasie kroimy mięso kurczaka, ogórka i fetę w kostkę. Na patelni prażymy ziarna słonecznika. Gdy kaszka wchłonię wodę, czyli będzie już gotowa, przesypujemy ją do reszty składników i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku. Posypujemy uprażonym słonecznikiem. Gotowe ;)


Kilka słów o kus-kusie
Zaletą kaszy kuskus są jej walory żywieniowe: łatwość przyswajania przez organizm. Występujące w niej węglowodany są dobrym źródłem energii. Charakteryzuje się bardzo niewielką ilością tłuszczu. Jest źródłem białka i błonnika, niacyny oraz fosforu. Kasza Kuskus jest lekka i sycąca. Polecana do potraw spożywanych podczas upalnych dni. Przygotowuje się z niej sałatki, stosuje jako dodatek do mięs, używa do wzbogacania wypieków kulinarnych. Zastępuje ryż, makaron lub ziemniaki.


5 komentarzy:

  1. Ja bym udko zastąpiła mięskiem z piersi kurczaka, ale pomysł na sałatkę super:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurczak.... Lekko zaczyna mi sie brzydnac, tymbardziej zimny. Ale cala resztę bardzo chetnie zjadlabym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja zazwyczaj biorę ze sobą kanapki, a jak już potrzebuję konretniejszego obiadu to owsianka <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurcze ta kasza kus kus... chyba muszę w końcu się przekonać ;) i używac czesciej... :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Coś poważnego stało się z kolanami?

    OdpowiedzUsuń