Muffiny na wytrawnie
100g mąki pszennej pełnoziarnistej
40g sera feta
3/4 pomidoró z puszki ( można użyć świeżych)
jajko
pół łyżeczki proszku do pieczenia
zioła prowansalskie
2łyżki jogurtu greckiego
100ml mleka
Gotujemy soczewicę do miękkości i odstawiamy do wystygnięcia.W tym czasie kroimy fetę i pomidory. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, fetę,pomidory, soczewicę, jogurt, jajko i dokładnie miszamy. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodajemy mleko. Przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Przekładamy masę do foremki na muffinki i pieczemy ok. 30 minut.
Czerwona soczewica:
Czerwona soczewica jest szybsza w przygotowaniu niż zielona (czas gotowania około 10- 15 minut), różni się również konsystencją i smakiem. Świetnie nadaje się do zup, potraw z ryżu i sosów. Soczewica jest źródłem witamin z grupy B, potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku i miedzi.
Wyglądają przepysznie i pewnie też tak smakują. Z chęcią bym wypróbowała przepis, mimo że nie przepadam za fetą bo brzmi genialnie, ale nadal ubolewam nad brakiem sprawnego piekarnika :( Życzę smacznego pałaszowania! :)
OdpowiedzUsuńyummi ! wyglądają bosko, nie chcesz zaprosić mnie na jednego ? :D
OdpowiedzUsuńoczywiscie, ze chce;) zapraszam nawet na wiecej niz jednego;)
Usuńteż chcę być zaproszona! uwielbiam połączenie Fety z pomidorami - no typowe połączenie, klasyka, kto tego nie lubi? :) nigdy nie jadłam soczewicy, muszę kiedyś spróbować
Usuńa smakowaly? ;]
OdpowiedzUsuńbardzo smakowaly;) polecam;)
Usuńnigdy nie próbowałam soczewicy, czytając o jej właściwościach, muszę się kiedyś zdecydować na zakup;)
OdpowiedzUsuńmuszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Fit
____________________________________
www.fashionbyfit.blogspot.com