piątek, 19 kwietnia 2013

Muffiny na wytrawnie z soczewicą, fetą i pomidorami

Jako, że nie mam dziś zajęć na uczelni, postanowiłam poeksperymentować w kuchni ;) Oto efekty:

Muffiny na wytrawnie




100g mąki pszennej pełnoziarnistej
40g sera feta
3/4 pomidoró z puszki ( można użyć świeżych)
jajko
pół łyżeczki proszku do pieczenia
zioła prowansalskie
2łyżki jogurtu greckiego
100ml mleka

 Gotujemy soczewicę do miękkości i odstawiamy do wystygnięcia.W tym czasie kroimy fetę i  pomidory. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, fetę,pomidory, soczewicę, jogurt, jajko i dokładnie miszamy. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodajemy mleko. Przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Przekładamy masę do foremki na muffinki i pieczemy ok. 30 minut. 


Czerwona soczewica:

Czerwona soczewica jest szybsza w przygotowaniu niż zielona (czas gotowania około 10- 15 minut), różni się również konsystencją i smakiem. Świetnie nadaje się do zup, potraw z ryżu i sosów.  Soczewica jest źródłem witamin z grupy B, potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku i miedzi.

8 komentarzy:

  1. Wyglądają przepysznie i pewnie też tak smakują. Z chęcią bym wypróbowała przepis, mimo że nie przepadam za fetą bo brzmi genialnie, ale nadal ubolewam nad brakiem sprawnego piekarnika :( Życzę smacznego pałaszowania! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. yummi ! wyglądają bosko, nie chcesz zaprosić mnie na jednego ? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiscie, ze chce;) zapraszam nawet na wiecej niz jednego;)

      Usuń
    2. też chcę być zaproszona! uwielbiam połączenie Fety z pomidorami - no typowe połączenie, klasyka, kto tego nie lubi? :) nigdy nie jadłam soczewicy, muszę kiedyś spróbować

      Usuń
  3. nigdy nie próbowałam soczewicy, czytając o jej właściwościach, muszę się kiedyś zdecydować na zakup;)

    OdpowiedzUsuń
  4. muszę zrobić :)

    Pozdrawiam,
    Fit
    ____________________________________
    www.fashionbyfit.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń