poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Pudding kukurydziany

    Pomysł na pudding siedział w mojej głowie już bardzo dawno;) I w końcu nadszedł ten dzień, aby wprowadzić pomysł w rzeczywistość

Pudding kukurydziany 



250ml mleka
powidła porzeczkowe

Gotujemy mleko, gdy zaczyna wrzeć dodajemy kaszkę i gotujemy ciągle mieszając. Przekładamy pół porcji kaszki do niedużego naczynia ( ja użyłam pucharka do lodów). Następnie wkładamy powidła i resztę kaszki. Odstawiamy do lodówki na ok. 4 godziny. Następnie wykładamy, przekładamy na talerz i zjadamy ;)


Słów kilka o kaszce:

Kasza kukurydziana otrzymywana jest przez oczyszczenie i rozdrobnienie ziarna kukurydzy. Najbardziej rozpowszechniona jest w krajach latynoamerykańskich skąd się wywodzi i do dnia dzisiejszego stanowi jeden z najważniejszych składników kulinarnych. W kuchni polskiej kasza kukurydziana zyskuje uznanie ze względu na jej walory smakowe i odżywcze.

12 komentarzy:

  1. Ciekawy pomysł na podwieczorek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda apetycznie :) nie próbowałam jeszcze kaszki kukurydzianej ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie pyszności! Będę musiała wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy pomysł będę musiała wypróbować:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Pudding... Mój ulubiony! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pudding kukurydziany - tego to dawno nie robiłam... Muszę to zmienić, bo uwielbiam takie zdrowe desery :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale super! Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. świetne są Twoje przepisy!
    Inspirujesz mnie :)

    Pozdrawiam,
    Fit
    ___________________________________
    www.fashionbyfit.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Very shortly this website will be famous among all blogging and site-building visitors, due to it's good posts

    Here is my homepage - авиабилеты в сингапур спецпредложение

    OdpowiedzUsuń