Sałatka z kurczakiem i zieloną soczewicą
mięso z udka kurczaka ( upieczone)
pół ogórka zielonego
4 rzodkiewki
pół puszki kukurydzy konserwowej
40g fety
szczypiorek do dekoracji
łyżka musztardy
łyżka jogurtu greckiego
Soczewicę gotujemy ok. 25minut. W tym czasie kroimy mięso z kurczaka, rzodkiewkę, ogórka i fetę w kostkę, Przekładamy do miski, dodajemy do tego kukurydzę. Po ugotowania soczewicę studzimy. NIe powinna ona być jednak zbt miękka, dlatego uważajmy, aby jej nie rozgotować. Następnie dodajemy ją do reszty składników. Musztardę mieszamy z jogurtem i łączymy z sałatką. Przyprawiamy do smaku i posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.
Bon appetit ;)
Kilka słów o soczewicy:
Soczewica jest jedną z najstarszych uprawianych roślin oraz jedną ze zdrowszych. Największym konsumentem soczewicy są Indie gdzie produkuje się ponad 50 jej rodzajów. Obecnie uprawiana jest głównie w Indiach, Bangladeszu i Turcji, ale największym producentem i eksporterem jest Kanada.
oo, mniam mniam ! :D
OdpowiedzUsuńcoś o tym wiem, dzisiaj wyszłam z domu o 7, wróciłam o 18:30.. zabrałam ze sobą twarożek, michę owsianki, marchewkę i jabłko ;d zestaw dał radę, nie rzuciłam się na jedzenie po powrocie ;d
OdpowiedzUsuńAhh te weekendy w szkole. Ja również pakuję sobie do pudełek różne sałatki, w porze lunchu jak znalazł. Ciekawa jestem jak smakuje soczewica, bo tak szczerze jeszcze nigdy jej nie jadłam! pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńmusisz sprobowac, bo naprawde jest dobra;)
UsuńUwielbiam sałatki:) wszystkie, wszelkiego rodzaju :)
OdpowiedzUsuńMniam:)