środa, 29 maja 2013

Domowy chleb paprykowy

  Nie przepadam za kupnym chlebkiem, a że teraz w mojej diecie przewidziany jest chlebek praktycznie codziennie, dlatego postanowiłam upiec swój.


Domowy chleb paprykowy
(składniki na keksówkę)

2 szklanki mąki orkiszowej
3łyżki siemienia lnianego SANTE
2łyżeczki ostrej papryki w proszku( ilość uzależniona od gustu)
papryka czerwona świeża
100g drożdży
2łyżki cukru
szklanka gorącej wody
3łyżki oliwy
sól
sezam do posypania

Zaczyn:
Drożdże, 2 łyżki mąki i cukier zalewamy 100ml gorącej wody, mieszamy do połączenia i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.(ok15-20min)

W tym czasie do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy siemię, paprykę w proszku i paprykę świeżą pokrojoną w drobną kostkę. Gdy zaczyn już wyrośnie, dodajemy go do mąki i łączymy, delikatnie mieszając. Następnie powoli dodajemy resztę wody i oliwę. Ciasto nie może być zbyt rzadkie. Zagniatamy dokładnie. Sekret drożdżowych wypieków polega na tym, iż potrzebują dobrego wyrobienia, także zagniatamy, zagniatamy i jeszcze raz zagniatamy. Następnie przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok 2h w ciepłym miejscu, aby sobie rosło. 
Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180stopni. Ciasto przekładamy do foremki i pozostawiamy jeszcze na 10minut. Posypujemy sezamem i wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy ok 1,5h ( czas uzależniony od piekarnika). 
Gotowe ;)

6 komentarzy:

  1. Wygląda ciekawie, muszę spróbować:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam domowy chlebek, właśnie wyrasta sobie w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chlebek wygląda ciekawie. W smaku też pewnie bardzo fajnie :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam domowy chleb. Skorzystam z twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń