czwartek, 4 kwietnia 2013

Pomysł na śniadanie - otrębianka z guacamole

  Dziś mam dla Was szybki pomysł na śniadanko. Jest to też taka trochę próba przemycenia kolorów na talerz, albo próba imitacji wiosny;D


Otrębianka z guacamole



pół awokado
4 pomidorki koktajlowe
pieprz cayenne
sól
pieprz


Otręby gotujemy w 200ml wody, do czasu aż wchłoną cały płyn. W tym czasie obieramy awokado i rozdrabniamy je dokładnie widelcem ( ważne, aby było bardzo miękkie, dojrzałe). Pomidorki obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę, łączymy z awokado. Przyprawiamy do smaku i mieszamy. Całość dodajemy do otrębów i gotowe. ;)

Słów kilka o otrętach owsianych
Owies ma wysoką wartość odżywczą, jest źródłerm błonnika, białka, kwasu foliowego, potasu, fosforu, żelaza i magnezu.

7 komentarzy:

  1. Dziś wybieram się do sklepu po płatki owsiane!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na pyszne śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, ciekawy pomysł :) Nigdy nie jadlam wytrawnej owsianki. Na pewno jest zdrowa, a czy mi zasmakuje, muszę się dopiero przekonać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Akurat kilka awokado czeka w moim koszyku na warzywa na przyrządzenie ;) Bardzo lubię owsiankę na wytrawnie gotować na bulionie zamiast na wodze, smak jest zdecydowanie lepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Musi być przepyszna! Uwielbiam avocado chyba pod każdą postacią. Na pewno wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo ciekawy pomysł;)
    muszę w końcu kupić avocado ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. super przepis. otręby sante to zdecydowanie moje ulubione! :)

    OdpowiedzUsuń